Ismerjük meg a citromfüvet!

Nyugtató hatású, természetes fertőtlenítő gyógynövény

A citromfű (Melissa officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó, citrusos illataromával rendelkező gyógynövény. Természetes fertőtlenítő és gombaölő tulajdonsággal rendelkezik, nyugtató hatású, javítja a közérzetet, valamint enyhíti a gyomorpanaszokat.

citromfu_1.jpg

A Közel-Keleten őshonos gyógynövény sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle teát, illóolaját párologtatásra és fürdővíz illatosítására is alkalmazhatjuk, a citromfű továbbá masszázsolajként is jól működik. A felhasználás opcióit növelve a bioboltok polcain számos gyártó termékei között megtalálhatók a különféle kiszerelésű és hatóanyag-tartalmú citromfű tabletták és kapszulák is.

Melyek a citromfű legfőbb hatóanyagai?

A citromfű értékes egészségvédő hatásai az illóolajak (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin. Fertőtlenítő, vírusölő hatása miatt krém formájában jól alkalmazható ajakherpesz kezelésére. Illóolajként használhatjuk párologtatáshoz, aromaterápiához, vagy akár hozzáadhatjuk a fürdővízhez is. Jól keverhető más citrusos olajokkal – például narancs-, citrom-, mandarin- illóolajjal -, fűszernövények illóolajával – például bazsalikom, kakukkfű, rozmaring vagy szegfűszeg -, további virágok illóolajával is – geránium, levendula, ylang-ylang stb. – is.

A citromfű tea fogyasztása ajánlott – a teljesség igénye nélkül – alvási zavarokra és az idegek nyugtatására. Természetes izzasztó hatása révén egy bögre citromfű tea az emésztőrendszernek is jó szolgálatot tehet, továbbá gátolhatja a puffadást. A teát a menstruáció előtti idegi feszültség csökkentésére is alkalmazhatjuk.

Figyelmeztetések

Ne alkalmazd a citromfű illóolajat közvetlenül a bőrfelületen a lehetséges bőrirritáció elkerülésének érdekében – különösen, ha valamilyen bőrproblémával, pl. ekcémával küzdesz. 

Forrás: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Citromf%C5%B1