A csalán mint gyógynövény

csalán.jpegA csalán a világ minden táján megtalálható, a mérséklet éghajlaton növekszik legsűrűbben. A csalán leveleit és gyökereit gyógynövényként és gyógyszerként is használják a különböző problémák enyhítésére. Ez a gyógynövény elérhető kapszulák, tinktúrák és tea formájában is. Annak ellenére, hogy használata általában biztonságos, ritka esetekben okozhat allergiás reakciót is.

Allergia

A csalánlevelet már régóta használják a különböző allergiák kezelésére. A T-sejtek, amik szabályozzák az immunsejtek válaszát, allergiás reakciókat is válthatnak ki, amiket a csalán gyökerének kivonatával lehet enyhíteni. A National College of Medicine vizsgálataiból kiderült, hogy a csalán hatékony gyógynövény az allergiás rhinitis kezelésére is. A gyulladáscsökkentő hatásainak is köszönhető, hogy képes enyhíteni az allergiás tüneteket. Az élelmiszer intoleranciát is képes mérsékelni. 

Arthritis

A csalán egy gyulladásgátló gyógynövény, így képes a fájdalmakat és a duzzanatokat is csökkenteni a reumás ízületi gyulladások esetében. A csalán csökkentheti a nem - szterois alapú gyulladásgátlók szedésének csökkentését is. 

Libidó

A csalán egy olyan gyógynövény, ami képes növelni a nemi vágyat is, hiszen aktivizálja a tesztoszteron működését. A csalán kölcsönhatásba lép a nemi hormon megkötő globulinnal, így megakadályozza, hogy a tesztoszteron kiürüljön a szervezetből. Gyógynövényként tehát a libidót is hatékonyan stimulálja és sokszor hatékonyabb, mint más hasonló kezelések.