Ismerjük meg a bodorrózsát!

„Európa gyógynövénye”

A bodorrózsa (lat. Cistus creticus vagy Cistus x incanus) magas antioxidáns-tartalommal rendelkező, immunerősítő hatású gyógynövény. Görögországból származik, a bodorrózsáról készített tanulmányok és kutatások azonban nemzetközi szinten ismertté tették: tanulmányozták marokkói, németországi és olaszországi egyetemeken is. 1999-ben a megtisztelő „Európa gyógynövénye” címet is megkapta.

A koronavírus első évében a bodorrózsa iránti érdeklődés jelentősen megnőtt, a gyógynövényhez köthető, ígéretes kutatási eredmények kapcsán. A CMC Déli Klinika kutatócsoportjának 2020-ban közzétett kutatása szerint a bodorrózsa „pozitívan befolyásolja az immunológiai reakciókat és természetes gyulladáscsökkentő hatással bír, így több fontos támadáspont gátlásával segíti az új koronavírus, az influenza és más légúti fertőzések kialakulásának a megelőzését illetve a tünetek súlyosságának csökkentését”.

bodorrozsa.jpg

Antioxidáns tartalmú gyógynövény

A bodorrózsa jótékony hatása jelentős antioxidáns-tartalmának – azon belül a polifenoloknak – köszönhető. Baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, segítséget nyújthat az immunrendszer megerősítésében, szervezetünk vírusokkal és baktériumokkal szembeni védelmében. Enyhe összehúzó, fertőtlenítő hatással is rendelkezik, támogathatja szervezetünket a betegségekből való felépülés idején is.

Antioxidánsok: Olyan, a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen vegyületek, melyek akadályozzák az oxidációs folyamatokat, s azok mentén kialakuló káros hatások és melléktermékek elburjánzását a testben.

Hogyan használjuk fel?

A legegyszerűbb felhasználása a bodorrózsa tea készítése - a bioboltok polcain szálas és filteres teaként egyaránt hozzájuthatunk. Az étrend-kiegészítők között por állagban, kapszulaként és tablettaként is elérhető, továbbá teakeverékek és komplex gyógynövény étrend-kiegészítők összetevői között is megtalálhatjuk az értékes gyógynövényt.

Források:

  1. The Polyphenolic Composition of Cistus incanus Herbal Tea and Its Antibacterial and Anti-adherent Activity against Streptococcus mutans, 2015 (Wittpahl, Kölling-Speer, Basche, Herrmann, Hannig, Speer, Hannig): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26291656/