Hogyan készítsünk kivonatokat a gyógynövényekből?

gyogy53.jpgA gyógynövényes kivonatok kiválóan képesek megőrizni a gyógynövények esszenciáját. E kivonatok kiválóan alkalmasak arra, hogy megbolondítsák az ételek ízét, de nagyszerűen fel lehet használni őket az alternatív gyógyászatban is. Ha a kivonatokat megfelelően tárolják, akkor akár évekig is fel lehet használni őket. De mégis hogyan vágjunk neki?

Először is nagyon fontos, hogy minőségi forrásból szerezzük be a gyógynövényeket. Válasszunk biofajtákat, mivel ezek mentesek mindenféle vegyi anyagtól és növényvédő szertől. Ezeket aztán fontos, hogy alaposan megmossuk, hogy a port is eltávolítsuk róluk, majd hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

A felhasználandó eszközöket is érdemes sterilizálni, hogy semmilyen szennyeződés se kerüljön a kivonatba. A sterilizálást könnyen megtehetjük, ha a szükséges edényeket kifőzzük forró vízben.

A gyógynövényeket egy tiszta üvegedénybe kell helyezni egészben, majd jól felönteni ecettel vagy valamilyen alkohollal. Zárjuk le az edényt, majd fordítsuk fejjel lefelé, hogy vákuumot képezzen.

A kivonat 3-4 hét alatt elkészül. Ezt utána érdemes átönteni egy sötét üvegbe és alaposan lezárni.  Egyszerre 1-3 csepp is elegendő ezekből a kivonatokból, mivel igen intenzív aromájuk van.

Amire fontos figyelni:

- Bizonyos gyógynövények kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, így mielőtt rendszeresen kezdjük el őket használni, kérdezzük meg orvosunktól.

- Ha gyógyászati célokra használnánk ezeket a kivonatokat, akkor fontos figyelni arra, hogy mindig hígítva fogyasszunk belőle, mert máskülönben irritálhatja a nyálkahártyát.