Gyógynövények a demencia kezelésére

gyógynövények.jpgA demencia az agyműködés fokozatos csökkenését jelenti. A leggyakoribb tünetei közé a memória és gondolkodási nehézségek tartoznak. A betegségre nincs gyógymód, bár bizonyos szintetikus készítményekkel lehet lassítani a folyamaton és ezekkel a tüneteket is megszüntethetőek. Az olyan pszichológiai kezelések, mint a kognitív viselkedésterápia is hasznosak lehetnek. A gyógynövények szerepe is igen fontos lehet a demencia kezelésében.

Ginkgo biloba

A ginkgo biloba egy olyan gyógynövény, ami segíthet kezelni a korai Alzheimer-kórt és a vaszkuláris demenciát. Ez a gyógynövény általában jól tolerálható, csak néha fordulnak elő olyan mellékhatások, mint a gyomorpanaszok, a fejfájás vagy a székrekedés. Nem szabad terhesség alatt fogyasztani, illetve akkor sem, ha véralvadásgátló gyógyszereket szedünk.

Citromfű

A citromfű javíthatja a kognitív funkciókat az enyhe vagy középsúlyos Alzheimer-kór esetében. Ezen túlmenően a citromfű javítja a tanulási képességeket és a memóriát. 

Bacopa

A Bacopa egy olyan gyógynövény, amit az ajurvédikus gyógyászat is előszeretettel használ az agy működésének fokozására. Bár hatását nem vizsgálták a demenciában szenvedő egyéneknél, mégis úgy tűnik, hogy ez a gyógynövény a térlátást is igen jól fokozza. Több kutatás igazolt,a hogy a bacopa javítja a kognitív képességeket az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, illetve neuroprotektív hatását is kimutatták.