Rovarriasztó gyógynövény, a levendula

levendula.jpgA levenduláról úgy vélik, hogy egy olyan gyógynövény, amely számos egészségügyi előnyt képes kifejteni a szervezetre. A levendula olaj az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt illóolaj, mivel úgy vélik, hogy számos gyógyító tulajdonsággal bír, illetve, mert gyengéden ápolja a bőrt is. Azonban nagyon fontos tudni, hogy számos levendulaolaj van a piacon, ezért nagyon fontos meggyőződni arról, hogy milyen típusúra van nekünk szükségünk. Forduljunk egy egészségügyi szakemberhez, mielőtt eldöntenénk, hogy rendszeresen használni kezdjük ezt a gyógynövényt akár gyógyászati, akár rovarriasztási célokra. 

A levendula típusai

Az igazi levendula, a Lavandula angustifolia az, amit a leggyakrabban használnak aromaterápiás célokra. Ezenfelül azonban vannak e gyógynövénynek más változatai is, például a töskés levendula, a Lavandla latifolia, amelyből szintén készítenek illóolajokat. Ez utóbbiról azonban a tudósok úgy gondolják, hogy túlságosan intenzív ahhoz, hogy aromaterápiához használják fel. 

Tulajdonságok

A levendula egy olyan gyógynövény, amely számos terápiás tulajdonsággal br. A levendula fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és nyugtató, emellett pedig hatékonyan lehet vele a rovarokat is elpusztítani. Különleges hatóanyagainak köszönhetően a levendula kiválóan alkalmas a rovarcsípések megelőzésére és azok kezelésére, nyugtatására is. 

Rovarriasztó

A levendulaolajat sok évszázada használják rovarriasztóként is. A múltban már felhasználták arra, hogy megvédjék a ruhákat és az ágyneműt a molylepkéktól és más rovaroktól, de a szúnyogok riasztására is kiválóan alkalmas ez a gyógynövény.