A szorongás kezelése gyógynövényekkel

himalája20.jpegAmikor úgy érezzük, hogy fenyegetve vagyunk, a szervezetben szorongás alakul ki. A szorongás tünetei közé tartozik a nyugtalanság, a rögeszmés gondolatok, a remegés, a nehéz légzés, a verejtékezés, a gyengeség és az izomfeszültség. A Gale Encyclopedia of Alternative Medicine jelentése szerint az indokolatlan szorongás lehet az eredménye egy múltbeli traumának, a stressznek, a fóbiáknak, a kábítószerfogyasztásnak, a hiperaktivitásnak vagy egy alapbetegségnek. Egyes gyógynövények segíthetnek a szorongásos állapot kezelésében, de nagyon fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt rendszeresen el kezdenénk a fogyasztását. 

Stressz csökkentése

Egyes gyógynövények közvetlenül képesek oldani a szorongó érzéseket. A Mayo Klinika ezek között a gyógynövények között említi meg a kava kavát, a golgotavirágot, a macskagyökeret és a teanint. Ezek közül a gyógynövény a kava kava a legjobb választás, de az előzetesek vizsgálatok arra utalnak, hogy ez a növény hosszútávon májkárosodást okozhat, különösen azok számára, akiknek gyenge a májuk. Az orbáncfű és a Gotu Kola is csökkenti a stressz és enyhíti az ideges érzéseket.

Adaptogén

Az adaptogének olyan gyógynövények, amik lehetővé teszik, hogy alkalmazkodjanak a szorongó érzéseket és enyhülést hoznak a fizikai és érzelmi szorongás után is. A legjobb adaptogének a kamilla, a máriatövis, a zabszalma, az édesgyökér, a borágó és a szibériai ginzeng.